Home

.

Jean-Pierre Timmermans, een referentie in de streek

Jean-Pierre Timmermans, een referentie in de streek

De in 1953 geboren Jean-Pierre Timmermans was als jongentje steeds geboeid door alles wat klein is.  Kleine wagentjes, modelbouw en tinnen soldaatjes fascineerden hem.  De tinnen soldaatjes hebben ondertussen nog steeds een plaats in zijn leven, ook al is bonsai door de jaren heen Jean-Pierre’s grootste passie gebleven.

In 1975 zette hij de eerste stappen in het bonsaiwereldje en al gauw stond hij mede aan de doopvont van de Vlaamse Bonsai Vereniging (www.vlaamsebonsai.be).  In 1984 werd de vereniging wegens het groot aantal leden opgesplitst in lokale afdelingen. In Oost-Vlaanderen zijn er buiten de toonaangevende Dender Bonsai nog goed werkende verenigingen in Belzele, Deinze en Sint-Niklaas.

Na zich jaren bekwaamd te hebben, stapte hij uiteindelijk in 1995 op het vliegtuig, richting Japan, om daar zijn kennis en kunde van de eerste hand bij te schaven.

Ondertussen wist Jean-Pierre Timmermans zich te onderscheiden als gediplomeerd leerling van Marc Noelanders.

Marc is zonder twijfel een van Europa’s toonaangevende bonsai leraars, die zijn natuurlijke aanleg wist te combineren met een ongeziene techniek.  Je kent Marc vast wel van o.a. de Noelanders Trophy, die jaarlijks het kruim van de Europese bonsaiwereld in het noordoosten van het land verzamelt.

Voor Jean-Pierre is de miniatuurboom een levend kunstwerk dat nooit af is. ‘Een bonsailiefhebber streeft met zijn kunstwerk naar harmonie en schoonheid. Een bonsai is dan ook niet zomaar een boompje in een pot. Het is een gestileerde vorm van een grote boom uit de natuur die aan bepaalde regels moet voldoen. De boompjes vragen constant aandacht. Een bonsai waarschuwt je meteen als je niet goed bezig bent. Voortdurend knippen en water geven op welgestelde tijdstippen is een eerste vereiste. Daarnaast vragen de bomen elke maand andere dingen. Bonsai kweken is volgens het ritme van de seizoenen leven.’

‘Ik heb boompjes in huis staan en in mijn tuin. Ik hou mijn hart vast als er een onweer met hagel aangekondigd wordt. Alles wat enigszins bescherming kan bieden, wordt gebruikt.

Jean-Pierre heeft steeds een ruime collectie bomen in zorgvuldig uitgekozen of zelfgemaakte potjes. Sommige laat hij zelfs van Japan overkomen. Een Japanse esdoorn van 250 jaar in de vorm van een bos is één van zijn lievelingsstukken.

Jean-Pierre studeerde ondertussen af aan de Academie van Liedekerke, waar hij de kunsten van de keramiek onder de knie kreeg door de deskundigheid van Walter De Rycke en Frank Steyaert.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s